Thursday, May 16, 2013

HARI GURU

Tanggal 16 Mei merupakan sambutan hari guru bagi semua yang bergelar pendidik. Di sini saya cuba kongsikan beberapa kata2 menarik sempena hari guru.



Untuk parรค guru, guru tadika, guru sek memandu, guru besar, guru kecik, guru sndrn, guru ganti, guru rajin,guru selalu takde kat sekolah, guru yg sering isi borang tukar, guru malas masuk kelas guru mgandung,guru yg tak suka jadi guru , guru disiplin, guru tak disiplin, guru keluar makan dan tak lupa guru2 yg tak suka relief.. ,guru yg buat relief.

SELAMAT HARI GURU. SEMOGA ANDA TERUS CERIA.


Apakh cita2 anda sbl jd guru? Mejistret?Loyar? Enjiniar?Anda mnysal jd guru? Cuba lihat,ada x loyar yg sggup pki topi arkitek?Ada x mejistret yg brani sarung kot doktor? Tp guru adalah SEMUA itu. Kita la doktor bila budak sakit,loyar bila parents soal, mejistret bila budak bgaduh. Hatta security guard & AHLI NUJUM pun kita! Smlm plak jd tkg kebun gtg ryg perdana.. Oleh itu, banggalah jd cikgu. SELAMAT HARI GURU.



Bila murid duduk...cikgu berdiri! Bila murid di seligi...cikgu pulak kena gari, murid dtg naik BMW 7 siri..cikgu dtg naik motor buruk road tax pun dah mati! Murid pi belajar sampai PhD..cikgu baru berkira-kira nak samb.degree.. Namun begitu...di dunia cikgu berbakti, moga di akhirat syurga tempat kita kekal abadi.... Selamat Hari Guru.


Dulu DIA pegang rotan hang kata DIA garang..Bila DIA lmbt msuk kelas hang kata DIA malas..Bila DIA marah2 hang kta DIA mlampau,KINI...hang adalah DIA.SELAMAT HARI GURU..


Selamat hari guru. Guru patut faham & usaha jayakan muridnya. Bercita tinggi, berfikir luar kotak,+ ilmu tk henti & positif berhikmah.


Dulu, murid hormat & takut Guru, kini,Guru takut murid. Dulu, Guru chalk n talk. Kini,Guru kena slow talk. Dulu,Guru boleh claim. Kini, x boleh complain. Dulu, Hari Guru dpt wang saku. Kini,Hari Guru dpt 'penyapu'(Gotong-royong). SELAMAT HARI GURU!


Erti sebenar seorang cikgu

C : cantik budi pekertinya

I : inovatif praktisnya

K : kreatif mindanya

G : garang semangatnya

U : unggul ilmunya

Selamat Hari Guru !


Tuturmu muzik yg tak jemu di dgar, dlm critamu terselit hiburan dan pengajaran, gayamu jadi sebutan, marahmu menjadi kenangan manis, tidak ada paling indah bagi insan yg bernama guru krn engkaulah pelita hidup, pemburu yg bijaksana, penglipurlara ketika duka, pemberi ketika tiada, penyabar ketika dduga, berbangga ketika mereka berjaya, sedih kerana gagalnya anak bangsa. Itulah cikgu. Berbanggalah kerana kita bekalkan ilmu kpd yg tdk tahu. Seribu tahun namamu akan dseru. Selamat Hari Guru!


'Jadilah seorang guru yg hadirnya di TUNGGU, hilangnya di RINDU, ilmunya di BURU, nasihatnya di SERU, tingkahlakunya di TIRU dan KEHILANGANNYA diiringi doa restu."Selamat Hari Guru"


Ya Allah, insan yg sdg mmbaca sms ini adalh insan yg sgt hebat krn dgn peranannya, dia tlh mmbina ramai insan yg hebat spt dirinya. Dia mnyelesaikn kjahilan, 'kmskinn' n 'pnyakit' msyrkt dgn kikhlasnnya mndidik. Berkatilh dn lindungilh khidupannya ya allah. Jauhknlh dia dr fitnah dn ksengsaraan dunia. Letakknlh dia dsisi rasulmu dakhirat kelak. Semoga dia trus tbah menanggung tggjwb ini. Ameen ya rbbal a'lameen. Selamat hari guru.